Tässä on Top-6 -lista asioista, joita vänkään eniten konsultaation tulevien ihmisten kanssa. 🙂 Tiedossa on aina hyvät väännöt ja tiukat keskustelut.
1. ”En halua nostaa rautaa, koska se tekee minusta ison.”
Totuus: Tätä kuulee vieläkin naisasiakkaiden suusta. Lihas on tiivimpää kuin rasva ja ottaa siten vähemmän tilaa. Joten kaksi ihmistä, jotka painavat samanverran mutta toisella on enemmän lihasta suhteessa rasvaan, voivat näyttää hyvinkin erilaisilta. Ja melkein poikkeuksetta enemmän lihasmassaa omaavalla henkilöllä on pienempi vyötärönmitta, pienempi paidankoko, kiinteämpi kroppa ja muutenkin näyttää paljon paremmalta. Joten kiinni siihen rautaan niinkuin olisi jo!
2. ”Treenaan joka päivä, joten voin syödä mitä haluan.”
Totuus: Paska ruokavalio ei voi koskaan peitota parastakaan treenijärjestelmää. Piste. Joten korjaa se safka ensin ja sitten funtsaile treeniä.
3. ”Naisen on vaikeampaa pudottaa painoa kuin miehen.”
Totuus: Nooh, biologisesti miehillä on enemmän lihasmassaa kuin naisilla. Miehillä aineenvaihdunta toimii 5-10% korkeammalla teholla kun molemmat makaavat sohvalla vierekkäin ja katsovat TV:tä. Se ei kuitenkaan saa olla mikään tekosyy, miksei nainenkin voisi päästä todella tiukkaan kondikseen ja päästä eroon läskistä.
4. ”Eiii, en halua syödä rasvaa. Se lihottaa!”
Totuus: Jaha… 1980 taisi just soittaa mun kännykkään ja haluaa tämän myytin takaisin. Mitä olen lueskellut jälkeenpäin, 80-luvulla koko typerä ”rasvaton”-buumi lähti lentoon… ja saman tien suomalaisten ylipaino karkasi käsistä. Kuten kalorit, myöskään rasvat eivät ole kaikki tasavertaisia. Yksinkertaisimmillaan, pysy erossa transrasvoista ja kaikesta einesroskasta. Tänäänkin näin taas kassajonossa miten joku perheenäiti roudasi ostoskärry täynnä lihapiirakoita, keksejä ja sipsejä. Oli kyllä sen näköinenkin täti. Roskarasvojen sijaan pitäisi suosia ns. pehmeitä rasvoja, joita saat pähkinöistä, avocadosta, kalasta jne. Mitä lähempää luontoa kama on (lue: mitä vähemmän käsitelty), sitä parempi.
5. ”Yösyöminen lihottaa.”
Totuus: Yösyömisen vähentäminen on aika yleinen tapa pudottaa painoa ja se kuullostaa loogiselta – syö vähemmän silloin kun olet vähemmän aktiivinen. Mutta oikeasti, se riippuu siitä PALJONKO syöt ruokaa… ei MILLOIN syöt. Yleisin ongelma asiakkaillani on tunnesyöminen: jengi vetää yöllä jääkaapin tyhjäksi helpottaakseen tylsyyttä oikean nälän sijaan ja siten päätyvät kuluttamaan aivan liikaa kaloreita. Nämä kalorit lopulta päättyvät vyötärölle jenkkakahvaksi.
6. ”Läskin lisääntyminen on väistämätöntä nelikymppisenä.”
Totuus: Jaa… no et kyllä varmana herää nelikybäsenä eräänä aamuna ja sinulle on yönaikana paukahtanut jostain kaamea etureppu. Treenin ja ravinnon suhde pätee aina, tunnen paljon yli nelikymppisiä jotka ovat HUOMATTAVASTI paremmassa kunnossa kuin mitä he olivat parikymppisenä. Yksi salaisuus on oikea ajattelutapa. Kyllä, joo.. aineenvaihdunta hidastuu pikkuhiljaa kun mittariin tulee ikää lisää, mutta toisaalta sinusta tulee koko ajan viisaampi kokemuksesi ansiosta. Käytä sitä kun teet valintoja safkan suhteen. Koskaan ei ole liian myöhäistä.
t: Make